Suomessa käytetään liikaa aikaa pölyttyneisiin keskusteluihin kasvusta, kun pitäisi siirtyä tekoihin
Petteri Orpon hallitus kokosi Risto Murron vetämään Kasvuriihi-työryhmää, joka etsii uusia keinoja Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi. Toivottavasti tämä on viimeinen työryhmän työryhmä, joka kokoontuu miettimään asiaa ja seuraavaksi ryhdytään tekoihin.
Suomessa alkaa olemaan ikävä tunnelma. Leikkauksista huolimatta talouden suuntaa ei saada käännettyä tarpeeksi nopeasti. Ruoan hinta nousee ja meiltä kaikilta loppuu rahat sekä kärsivällisyys. Vaikka kasvun puute on tullut pyytämättä, se, että ollaan tässä tilanteessa ei ole tullut yllättäen. Kun Nokia kaatui, jäimme makaamaan sen raunioihin, odottaen uutta Nokiaa, joka korvaisi päättäjien passiivisuuden. Lopputuloksena Suomen talous ei ole kasvanut 17 vuoteen.
Kun katsoo, missä vaiheessa Suomi jäi verrokkimaidensa taakse talouskasvussa ja mitä nämä maat tekivät toisin, käy ilmi, että lääkkeet ovat olleet hyvin yksinkertaisia. Ruotsin mallista puhuminen nykyisen hallituskauden aikana on alkanut kyllästyttää, joten on aika puhua Irlannin mallista.
Harva maa on kokenut yhtä suuria taloudellisia muutoksia kuin Irlanti viime vuosikymmeninä. 1980-luvun puolivälissä maa oli EU:n tuilla selviytyvä koheesiomaa, jonka velka oli 130 prosenttia BKT:stä ja työttömyys liki 17 prosenttia.
Nykyisin Irlanti on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista talouksista. Mitä Irlanti teki oikein? Ensinäkin Irlanti on keskittynyt ulkomaisten yritysten houkutteluun ja parantanut irlantilaisten yritysten edellytyksiä laskemalla yritysveroa 12,5 prosenttiin. Suomessa se on tällä hetkellä 20 prosenttia. Lisäksi Irlannin hallitus on ymmärtänyt PK- ja kasvuyritysten tärkeyden ja parantanut niiden kilpailukykyä tukemalla uusien kotimaisten yritysten perustamista sekä vahvistamalla niiden rahoitusta toimimalla ankkuri-investoijana, joka saa mukaansa yksityisiä pääoma- ja rahastosijoittajia.
Lisäksi Irlanti ymmärsi, että kasvu ei tapahdu ilman osaamista. Tämä ei koske pelkästään sitä, että ulkomaalaisten osaajien houkuttelemisessa onnistutaan vaan sitä, että omaa osaamista ollaan kehitetty tukemalla taloudellisesti elinikäistä oppimista.
Kun veronalennuksista ja markkinataloudesta puhutaan, Suomessa syntyy paniikki: entä tuloerot? Irlanti on osoittanut sen, että pelko on turha. Irlannin tuloerot ovat pysyneet vakaina, ja Gini-kerroin on jopa parantunut. Talouskasvu voi kulkea käsikädessä taloudellisen tasa-arvon kanssa.
Irlannin kasvun resepti, jossa edistetään avointa markkinataloutta, korkeaa osaamista ja matalaa verotusta on pohjimmiltaan samanlainen resepti, joka aikoinaan teki Ruotsista vauraan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että resepti ei ole menettänyt merkitystään.
Aika käy vähiin, ja tämä saattaa olla viimeinen hallitus, joka kykenee toteuttamaan tarvittavat uudistukset Suomen suunnan muuttamiseksi. Toivon mukaan Murron työryhmän jälkeen ryhdytään toimiin.